momo's in schalen

Eten & Drinken Nepal

Eten & drinken in Nepal

Eenvoud, hartigheid en kruiden op grote hoogte

Voeding als ritme van de dag

De Nepalese keuken is eenvoudig, voedzaam en altijd vers bereid. Hier geen overdaad, maar wel pure ingrediënten, warme smaken en diepe tradities. Of u nu eet in een bergdorp, een theehuis of in Kathmandu: maaltijden brengen mensen samen en bieden comfort tegen de kou en de hoogte.

Dal bhat – het dagelijkse fundament

De basis van bijna elke maaltijd is dal bhat: rijst met linzensoep, aangevuld met groente, een curry (vlees of vega), chutney en papad. Het gerecht wordt vaak twee keer opgeschept – een gast wordt geacht nooit met honger van tafel te gaan. Smaakmakers zijn kurkuma, gember, knoflook, fenegriek, chili en komijn – hartig, verwarmend en altijd met liefde bereid.

Dumplings en noedels

Door de nabijheid van Tibet en India kent Nepal ook veel invloeden uit beide keukens. Zo zijn momo’s (gevulde dumplings) enorm populair – met vlees, groenten of kaas, vaak geserveerd met een pittige tomatensaus. Ook worden noedelsoepen, chapati’s en currygerechten veel gegeten, zeker in de lagere delen van het land.

Eenvoudige zoetigheden

Als toetje eet men vaak iets kleins: een stukje sel roti (zoet gefrituurd rijstring) of een warme chai. In berggebieden is boter-thee (po cha) gebruikelijk – een zoutige, romige drank die energie geeft in de kou.

Lokale dranken

Naast chai drinkt men tongba (gefermenteerde gierstdrank, warm geserveerd met kokend water) en in sommige regio’s rakshi (huisgestookte alcohol, vaak op basis van rijst). In theelounges zijn ook moderne drankjes als citroengemberthee en Nepalese koffiespecialiteiten populair.

---

Recept: Momo’s – Nepalese dumplings met pittige tomatensaus

Gestoomde smaakpakketjes uit de bergen

Ingrediënten (voor ca. 25 stuks):

Voor het deeg:

* 250 g bloem

* 125 ml warm water

* snufje zout

Voor de vulling:

* 200 g kipgehakt (of rundergehakt)

* 1 kleine ui, fijngesnipperd

* 2 teentjes knoflook, fijngehakt

* 1 tl gember, geraspt

* 1 tl komijn

* 1 el sojasaus

* zwarte peper & zout naar smaak

Voor de dipsaus:

* 2 tomaten

* 1 el olie

* 1 teen knoflook

* 1 rode chili

* beetje azijn of citroensap

Bereiding:

1. Kneed een soepel deeg van bloem en water, laat rusten.

2. Meng de vulling en zet apart.

3. Verdeel het deeg in bolletjes, rol dun uit tot cirkels.

4. Schep een theelepel vulling in elk velletje, vouw dicht en druk goed aan.

5. Stoom 10–12 minuten tot gaar.

6. Voor de saus: bak de ingrediënten kort, pureer tot saus.

Warm, kruidig en vullend – perfect na een dag in de bergen.

---

Vegetarische tip: Aloo tama

Een Nepalese curry van aardappel en gefermenteerde bamboescheuten. Zuur, kruidig en aards van smaak. Heerlijk met rijst en wat verse koriander.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.