Peru is al jaren een van de meest geprezen culinaire bestemmingen ter wereld – en dat is geen toeval. Het land beschikt over een ongekende rijkdom aan ingrediënten: van verse vis aan de kust tot aardappelvariëteiten uit het Andesgebergte en exotische vruchten uit het Amazonegebied. De Peruaanse keuken is niet alleen lekker, maar ook diep verweven met de cultuur, geschiedenis en trots van het land.
In de bergen eet men stevig: aardappels, mais, quinoa en lama- of alpaca-vlees vormen daar de basis. In de kuststreek zijn verse visgerechten populair, zoals de wereldberoemde ceviche. Wat de Peruaanse keuken uniek maakt, is de combinatie van oude tradities en moderne verfijning. In Lima vindt u toprestaurants van wereldniveau, maar ook op markten en in kleine huiskamerrestaurants eet u verrassend goed.
In hooggelegen gebieden als Cusco en de Sacred Valley draait alles om lokale ingrediënten. Aardappelen – Peru telt er duizenden soorten – worden gestoofd, gepoft of verwerkt in traditionele gerechten als pachamanca, waarbij vlees en groenten in een ondergrondse oven worden gegaard. Ook aji’s (Peruaanse pepers), verse kruiden en gefermenteerde dranken spelen een grote rol.
Ceviche – rauwe vis gegaard in limoensap – is hét nationale gerecht van Peru. Elke regio heeft zijn eigen variant, maar overal is het fris, pittig en zilt tegelijk. Andere bekende gerechten zijn lomo saltado (roerbak met rundvlees en frietjes), ají de gallina (romige kipstoof) en causa rellena, een kleurrijk gerecht van aardappelpuree, avocado en tonijn of kip.
Peru’s nationale drank is pisco, een druivendistillaat dat vaak wordt verwerkt in de beroemde pisco sour – een frisse cocktail met limoen, suiker, eiwit en bitters. In de Andes is ook mate de coca populair, een kruidenthee die helpt tegen hoogteziekte. En wie durft, proeft chicha morada, een paars drankje van paarse maïs, kruidnagel en kaneel.
---
* 250 g stevige witvis (bijv. zeebaars, dorade of kabeljauw)
* sap van 4 limoenen
* ½ rode ui, in flinterdunne halve ringen
* 1 rode chilipeper (bijv. rawit), fijngehakt
* 2 el koriander, fijngehakt
* zout naar smaak
* optioneel: zoete aardappel en mais als bijgerecht
1. Snijd de vis in kleine blokjes en doe in een schaal.
2. Voeg zout, chilipeper, ui en limoensap toe. Laat 10–15 min marineren tot de vis ‘gaart’ in het zuur.
3. Bestrooi met koriander vlak voor het serveren.
4. Serveer eventueel met gekookte zoete aardappel en maïskorrels.
Fris, pittig en puur – ceviche laat u proeven hoe licht en intens tegelijk een gerecht kan zijn.
Een kleurrijk gerecht van aardappelpuree op smaak gebracht met limoensap en aji amarillo, gevuld met avocado en groentensalade. Lekker fris, zacht pittig en volledig plantaardig mogelijk.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.