In Brazilië is eten méér dan voeding. Het is samenzijn, delen, vieren – of dat nu aan een druk strandtentje in Rio is, bij een churrasco met familie in de tuin, of tijdens een eenvoudige lunch op een dorpsplein. Brazilianen eten graag buiten de deur, en bijna altijd in gezelschap. Verwacht geen haast: een maaltijd mag best wat tijd kosten, zolang er maar gelachen wordt.
De Braziliaanse keuken is een samensmelting van culturen: inheemse invloeden, Portugese tradities, Afrikaanse kruiden en Aziatische accenten. Op het menu staan vooral rijst, bonen, maniok (cassave), tropisch fruit en vlees – vaak geroosterd of gestoofd. Elke regio heeft zijn eigen favorieten, maar rijst met zwarte bonen vormt in bijna heel het land de basis van de dagelijkse maaltijd.
Tussen de middag eet men warm en stevig – vaak met vlees, vis of kip. Het avondeten is lichter, soms zelfs alleen een snack of soepje. Op straat vind je overal verse vruchtensappen, empadinhas (kleine pasteitjes), tapioca-pannenkoekjes en bolinhos de bacalhau (kabeljauwkroketjes).
Brazilië is het land van vers fruit – en dat proef je. Van passievrucht en papaya tot açai, cupuaçu en guave: overal kun je versgeperste sappen krijgen. De beroemdste cocktail is natuurlijk de caipirinha, gemaakt van cachaça, limoen en suiker. Maar ook kokoswater, ijskoffie en guaraná (een licht bruisende frisdrank) zijn geliefd.
Bij feestelijke gelegenheden wordt groots uitgepakt. Denk aan een traditionele churrasco, waarbij grote stukken vlees boven houtskool worden geroosterd en in dunne plakjes worden geserveerd. Vaak met maniokmeel, salade en vinaigrette. Er is muziek, vuur, en eindeloos veel eten.
In Bahia is de Afrikaanse invloed duidelijk te proeven, met gerechten als moqueca (visstoof met kokosmelk) en acarajé (gefrituurde bonenballetjes gevuld met pittige garnalen).
---
* 500 g zwarte bonen (een nacht geweekt)
* 300 g gerookte worst (bijv. chorizo of linguica), in plakjes
* 300 g varkensschouder of spek, in blokjes
* 1 ui, gesnipperd
* 3 teentjes knoflook, fijngehakt
* 2 laurierblaadjes
* Zout en peper naar smaak
* Eventueel: sinaasappelpartjes en rijst om erbij te serveren
1. Kook de bonen in ruim water met laurierblaadjes tot ze zacht zijn (ongeveer 1,5 uur).
2. Bak de ui, knoflook en vleessoorten in een aparte pan tot alles goudbruin is.
3. Voeg het vlees toe aan de bonen en laat alles nog minstens 30 minuten zachtjes sudderen.
4. Breng op smaak met zout en peper.
5. Serveer met witte rijst, sinaasappel en eventueel farofa (geroosterde cassavemeel).
Een tropische stoof op basis van kokosmelk, paprika en tomaat – normaal met vis, maar ook heerlijk vegetarisch met palmito (hart van palm). Voeg uien, knoflook, limoen en koriander toe en serveer met rijst en farofa.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.