De Zuid-Afrikaanse keuken wordt vaak de ‘Rainbow Cuisine’ genoemd – en terecht. In dit ene land komen zoveel culinaire invloeden samen: inheemse gerechten van de Khoisan en Xhosa, Hollandse stoofpotten, Maleisische specerijen, Britse tradities, Indiase curry’s en Portugese pepers. Het resultaat is een keuken die rijk, hartig en verrassend gevarieerd is.
De braai – barbecue op Zuid-Afrikaanse wijze – is heilig. Vlees wordt langzaam gegaard op houtskool, vaak in grote gezelschappen. Denk aan boerewors (gekruide worst), lamskoteletten, kipdrumsticks en maiskolven. Klassiekers als bobotie (gehakt met kerriespecerijen en ei-laagje), biltong (gedroogd vlees) en potjiekos (stoof uit een gietijzeren pot boven open vuur) vertellen verhalen van kolonisten, boeren en gemeenschappen.
Door Indiase invloeden zijn er ook heerlijke curry’s, vooral in Durban. Een populaire lunch is bunny chow – een uitgehold brood gevuld met pittige curry. In meer traditionele gemeenschappen eet men vaak pap (maïsmeelpap) met chakalaka – een pittige groentestoof met bonen en tomaat.
Zuid-Afrika is ook trots op zijn wijnregio’s, zoals Stellenbosch en Franschhoek, waar Franse flair en Afrikaanse hartelijkheid samenkomen. Daar eet u modern comfortfood, met lokale kazen, chutneys, wildvlees en natuurlijk een goed glas pinotage of chenin blanc.
Laat ruimte voor nagerecht, want Zuid-Afrikanen weten hoe je moet bakken: melktert (melktaart), koeksisters (gesuikerde vlechtjes), en malva pudding (warme cake met abrikozen en roomsaus) zijn stuk voor stuk zalig én historisch geworteld.
---
* 400 g rundergehakt
* 1 ui, gesnipperd
* 2 sneetjes witbrood, geweekt in melk
* 1 el kerriepoeder
* 1 tl kurkuma
* 1 el abrikozenjam of rozijnen
* 1 el azijn of citroensap
* 1 el chutney (bijv. mango)
* 1 ei + 100 ml melk (voor de bovenlaag)
* laurierblad, olie, zout, peper
1. Fruit de ui in olie. Voeg het gehakt toe en bak rul.
2. Knijp het brood uit, meng met het gehakt. Voeg kerrie, jam, chutney, azijn, kurkuma, zout en peper toe. Laat 10 min pruttelen.
3. Doe het mengsel in een ovenschaal, druk aan.
4. Klop het ei met melk, giet over de bobotie. Leg er een laurierblad op.
5. Bak ca. 30 min op 180°C tot goudbruin en stevig. Serveer met rijst en chutney.
Warm, geurig, een tikje zoet – pure Zuid-Afrikaanse ziel op je bord.
---
Een pittige groente- en bonenstoof op smaak gebracht met kerrie, tomaat, wortel en chili. Geserveerd met maïspap of rijst – vullend, kruidig en volledig plantaardig.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.