In Jordanië is eten onlosmakelijk verbonden met gastvrijheid. Wie u ook bent, waar u ook vandaan komt – als u wordt uitgenodigd aan tafel, bent u welkom als vriend. U zult merken dat Jordaniërs met trots en warmte hun gerechten delen, of dat nu in een modern restaurant is of onder de sterren in de woestijn.
De Jordaanse keuken maakt deel uit van de bredere Levantijnse keuken, met veel gebruik van olijfolie, citroen, knoflook, yoghurt, granaatappel en geurige kruiden als za’atar, sumak en komijn. Groenten, granen en peulvruchten vormen de basis, vaak aangevuld met lamsvlees, kip of vis. Gerechten zijn rijk van smaak, maar zelden scherp pittig – eerder kruidig, romig en gebalanceerd.
Een maaltijd begint vaak met mezze: een tafel vol kleine gerechtjes om samen te delen. Denk aan hummus, baba ganoush, falafel, labneh, tabouleh en versgebakken flatbread. Daarna volgt een hoofdgerecht als magloubeh (omgekeerde rijstschotel), gegrilde kebabs of mansaf – hét nationale gerecht van Jordanië, bestaande uit lamsvlees, rijst en yoghurtsaus.
In bedoeïenengebieden wordt ook regelmatig zarb geserveerd: vlees, aardappels en groenten gegaard in een ondergrondse oven, bedekt met zand – langzaam, geurend en heerlijk mals.
Ook op het gebied van zoetigheden is Jordanië verrassend. Proef knafeh, een warme kaas- en deegdessert met siroop, of ma’amoul, gevulde dadelkoekjes. Thee wordt op smaak gebracht met munt of salie, en koffie – qahwa – wordt sterk gezet, vaak met kardemom. Koffie schenken is een ritueel op zich, en altijd een teken van respect.
---
* 800 g lamsvlees (bout of schouder, in stukken)
* 2 uien, gehalveerd
* 1,5 liter water
* 500 g Griekse yoghurt of droge geitenyoghurt
* 1 ei
* 2 el bloem
* 300 g basmatirijst
* handje pijnboompitten
* zout en peper
* flatbread of pita om erbij te serveren
1. Kook het lamsvlees met uien en zout tot het zacht is (ca. 1,5 uur).
2. Meng yoghurt met ei en bloem, en breng langzaam aan de kook terwijl u blijft roeren.
3. Voeg een deel van de bouillon toe aan de yoghurtsaus tot deze glad is.
4. Voeg het vlees toe aan de saus en laat nog 15–20 min sudderen.
5. Serveer met rijst, platbrood en geroosterde pijnboompitten.
Traditioneel eet men mansaf gezamenlijk uit een grote schaal – een gerecht dat verbindt.
Een eenvoudige maar smaakvolle schotel van linzen, rijst en gekarameliseerde ui. Wordt vaak geserveerd met yoghurt of een frisse salade. Comfortfood met diepe, aardse smaken.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.