De Mauritiaanse keuken is een waar feest van invloeden. Indiaas, Afrikaans, Creools, Chinees en Frans komen hier samen in geurende curry’s, verse visgerechten, noedels, pickles en stoofpotten. Maar ondanks die veelheid aan smaken is de keuken van Mauritius allesbehalve overweldigend: gerechten zijn vaak verrassend subtiel, huiselijk en goed in balans.
Op straat wordt volop gekookt en gegeten. Lokale favorieten zijn dholl puri (gevuld linzenpannenkoekje met curry), gateaux piment (kruidige erwtenballetjes), roti chaud, gegrilde ananas en samosa’s in alle vormen. Op markten vindt u stalletjes met versgeperst suikerrietsap, chili-sambals en felgekleurde augurken. Alles wordt met de hand gegeten, vaak met een servetje eromheen – snel, smakelijk en vol karakter.
Verse vis is alomtegenwoordig, vooral langs de kust. Denk aan vindaye (pittige, ingelegde vis), octopuscurry, of gegrilde dorade met limoen en kruiden. Curry’s zijn er in alle soorten en maten – met vlees, vis of groente, geserveerd met basmatirijst of farata (platte broodsoort). Kokos, tamarinde, chili en masala zijn veelgebruikte smaakmakers.
Afsluiten doet men graag met iets zoets: gateaux coco, kokoskoekjes, of halwa van griesmeel. IJs met tropisch fruit, gezoete papaya of mango met limoen en chili zijn geliefde tussendoortjes. Ook verfrissend: alouda, een koude melkdrank met basilicumzaad, siroop en agar-agar.
---
Voor het deeg:
* 200 g bloem
* 100 ml water
* snufje zout
* 1 el olie
Voor de vulling:
* 100 g gele spliterwten (gekookt en gepureerd)
* 1 tl komijnzaad
* ½ tl kurkuma
* zout naar smaak
1. Meng bloem, water, zout en olie tot een soepel deeg. Laat 30 min rusten.
2. Rooster komijn, meng met de spliterwtenpuree, kurkuma en zout.
3. Verdeel het deeg in bolletjes, vul met de erwtenvulling en rol voorzichtig plat.
4. Bak in een droge pan aan beide kanten goudbruin.
5. Serveer warm met curry, chutney of chili-pickle.
Zacht, kruidig en troostrijk – ideaal voor onderweg of als lunch.
---
Een Creoolse tomatensaus op basis van ui, knoflook, tijm en chili, waarin tofu of groenten worden gestoofd. Wordt gegeten met rijst of farata – kruidig, fris en helemaal plantaardig.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.