eten op een bord

Eten & Drinken Nicaragua

Eten & drinken in Nicaragua

Maïs, bonen en liefde – een keuken geworteld in de aarde

Eenvoudig en voedzaam

De Nicaraguaanse keuken is misschien niet beroemd, maar wel puur, warm en diep verbonden met het ritme van het land. Maaltijden zijn eenvoudig maar smaakvol, vaak gebaseerd op lokale producten zoals maïs, bonen, rijst, tropisch fruit en verse vis. Eten is iets wat je deelt – met je familie, je buren, of zelfs vreemden.

Gallo pinto: de ziel van het bord

Het meest iconische gerecht is zonder twijfel gallo pinto – een mengsel van rijst en zwarte bonen, gebakken met ui, knoflook en soms een snufje koriander. Dit gerecht wordt werkelijk op elk moment van de dag gegeten: als ontbijt met ei, als lunch met avocado, of als onderdeel van een grotere maaltijd. Elke regio, en elk huishouden, heeft zijn eigen versie.

Tropische traditie en invloed

Naast de traditionele landbouwproducten heeft de Nicaraguaanse keuken invloeden uit de inheemse, Spaanse en Afro-Caribische cultuur. Aan de Pacifische kant domineren maïs, vlees en bonen; aan de Caribische kust proef je meer kokosmelk, vis en bakbananen. Gerechten als indio viejo (een stoof van maïsdeeg en rundvlees) en nacatamal (gestoomde maïsbladeren gevuld met vlees en rijst) zijn geliefd bij jong en oud.

Zoet & verfrissend

Fruit speelt een grote rol in het dagelijks leven. Mango’s, papaya, ananas, guanábana en meloen zijn overal verkrijgbaar. Sappen worden vers geperst of als smoothie geserveerd – en bij feestelijke gelegenheden mag een glas chicha (gefermenteerde maïsdrank) of een zoete cacao con leche niet ontbreken.

---

Recept: Gallo Pinto – hét nationale gerecht van Nicaragua

Simpel, hartig en verrassend verslavend

Ingrediënten (voor 2–3 personen):

* 150 g gekookte rijst (bij voorkeur van de dag ervoor)

* 150 g gekookte zwarte bonen (met een beetje kookvocht)

* 1 kleine ui, fijngesnipperd

* 1 teentje knoflook, fijngehakt

* olie of boter om in te bakken

* zout, peper en evt. koriander naar smaak

Bereiding:

1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot glazig.

2. Voeg de bonen toe (inclusief een beetje vocht) en roer goed door.

3. Voeg de rijst toe en bak alles al omscheppend op middelhoog vuur.

4. Breng op smaak met zout, peper en eventueel koriander.

5. Serveer met gebakken ei, avocado en een plak gebakken banaan.

Een bord vol hartigheid, traditie en huiselijkheid.

---

Vegetarische tip: Vigorón zonder vlees

Normaal geserveerd met varkensvlees, maar ook heerlijk met cassave, pittige koolsalade en gebakken banaan. Fris, vullend en tropisch van karakter.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.