rijstgerecht op borden

Eten & Drinken Guatemala

Eten & drinken in Guatemala

Waar maïs heilig is en smaken verhalen vertellen

Eten als cultureel erfgoed

In Guatemala gaat eten verder dan smaak – het is een expressie van geschiedenis, gemeenschap en kosmos. Veel gerechten zijn gebaseerd op oude Maya-tradities, waarin maïs, bonen, pompoen en pepers centrale rollen spelen. Samen met Spaanse invloeden en lokale ingrediënten vormt dit een keuken die eenvoudig oogt, maar rijk is aan betekenis en diepgang.

Maïs in al zijn vormen

Maïs is de ziel van de Guatemalteekse keuken. Van tortilla’s tot tamales, atol (warme maïsdrank) tot chuchitos (kleine, gevulde maïsrolletjes in bananenblad) – je vindt het in elke maaltijd terug. Vaak geserveerd met bonen, rijst en vlees of groente, maar altijd vers gemaakt en met de hand bereid.

Traditionele gerechten met karakter

Typisch voor Guatemala zijn gerechten als:

Pepián: een rijke stoof met geroosterde specerijen, sesam en pompoenpitten

Kak’ik: een pittige kalkoensoep uit de Q’eqchi-cultuur

Hilachas: draadjesrundvlees in tomatensaus

Fiambre: een kleurrijke salade vol ingelegde groenten en kazen, traditioneel op de Dag van de Doden

Zoet, kruidig en geurend

Naast hartige gerechten kent Guatemala een liefde voor zoet: bananen in kaneelsiroop, rijstepap met rozijnen of pan dulce (zoet brood). Warme drankjes als kaneel-koffie, atol de elote (maïsdrank) of chocolate caliente met chili maken elk ontbijt compleet.

Lokale drankjes

Van tropisch fruit worden verse sappen en limonades gemaakt: papaya, ananas, hibiscus (rosa de Jamaica), tamarinde… Ook lokaal gestookte rum (zoals Zacapa) en koffie uit de hooglanden zijn geliefd – krachtig, kruidig en met een verhaal.

---

Recept: Pepián de pollo – geroosterde kipstoof met pit en diepte

Een van de oudste gerechten van Guatemala, boordevol smaak

Ingrediënten (voor 4 personen):

* 4 kippendijen

* 2 tomaten

* 1 ui

* 1 teentje knoflook

* 1 gedroogde chili (bijv. pasilla)

* 1 el sesamzaad

* 1 el pompoenpitten

* 1 sneetje witbrood

* 1 tl kaneel

* ½ tl kruidnagel

* olie, zout, peper

* koriander en rijst om te serveren

Bereiding:

1. Rooster tomaten, ui, knoflook, chili, sesam, pitten, brood en specerijen in een droge pan tot alles bruin en geurend is.

2. Pureer met wat water tot een dikke saus.

3. Bak de kip goudbruin, voeg de saus toe en laat 30–40 min sudderen.

4. Serveer met rijst en verse koriander.

Een rijke, geurige stoof met diepe wortels in de Maya-keuken.

---

Vegetarische tip: Tamalitos de elote

Zoete maïsrolletjes van jonge maïskorrels, boter en een vleugje kaneel, gestoomd in maïs- of bananenblad. Geserveerd als ontbijt, snack of bijgerecht – zacht, troostend en helemaal plantaardig.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.