De Costa Ricaanse keuken is geen spektakel van kruiden of vuur, maar juist van eenvoud, versheid en balans. Hier eet men wat het land geeft: bonen, rijst, groenten, tropisch fruit, vis en kip, altijd met een flinke portie zon en zorg. Het draait niet om overdaad, maar om voeding die het lichaam goed doet – en dat proef je.
Net als in buurland Nicaragua is gallo pinto het meest geliefde gerecht van het land: gebakken rijst en zwarte bonen met ui, knoflook en koriander, vaak geserveerd met gebakken ei, avocado en een beetje zure room. Het is ontbijt, lunch of diner – en voor veel Tico’s een dagelijks ritueel.
Een andere klassieker is casado, letterlijk “getrouwd” – een verwijzing naar de vaste combinatie van rijst, bonen, salade, gebakken banaan en een stukje vlees of vis. Elk restaurant, gezin of dorp heeft z’n eigen versie, maar het idee is altijd hetzelfde: één bord vol variatie, eenvoud en smaak.
Langs de Pacifische kust is vis volop aanwezig – gegrild, gestoofd of verwerkt in ceviche. In het binnenland draait het meer om kip, maïs en cassave. Fruit is alomtegenwoordig: mango’s, ananas, papaya, watermeloen, guave en guanábana zijn dagelijkse kost.
In Costa Rica drink je jugo natural van rijp fruit, suikerrietwater met limoen, of een refresco con leche (milkshake met fruit). Ook populair: agua dulce (warm suikerrietdrankje) en uiteraard de beroemde Costa Ricaanse koffie – zacht, fruitig en vol karakter.
---
* 1 kop gekookte rijst
* 1 kop gekookte zwarte bonen
* 2 eieren (of kipfilet/visfilet)
* ½ avocado
* 1 banaan (groen of geel), in plakjes
* gemengde salade (bijv. tomaat, kool, wortel, limoen)
* olie, zout, peper
1. Bak de rijst en bonen afzonderlijk kort op met een beetje olie en knoflook.
2. Bak de banaan goudbruin in olie.
3. Bak eieren naar wens, of grill een stukje kip of vis.
4. Serveer alles naast elkaar op één bord met verse salade en avocado.
Een eenvoudig maar compleet gerecht – voedzaam, kleurrijk en vol Costa Rica-gevoel.
---
Een lichte groentesoep met cassave, pompoen, wortel en mais, op smaak gebracht met koriander en limoen. Wordt vaak gegeten als lunch of lichte avondmaaltijd – zacht, geurig en helemaal plantaardig.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.