bord met eten

Eten & Drinken Thailand

Eten & drinken in Thailand

Een zintuiglijke reis door geuren, smaken en tradities

Een feest van smaken

Thailand is een paradijs voor fijnproevers. De Thaise keuken staat bekend om haar uitgebalanceerde combinatie van zoet, zuur, zout en pittig – elke hap is een klein avontuur. Denk aan geurige currygerechten, kruidige soepen, knapperige salades en wokgerechten met verse ingrediënten van het seizoen.

Streetfood en sterrenniveau

Op elke straathoek wacht een eetervaring: van dampende noedelsoepen en mango sticky rice tot verse kokosnootpannenkoekjes en gefrituurde snacks. Toch beperkt het culinaire aanbod zich niet tot de straat. In heel Thailand vindt u ook verfijnde restaurants met een moderne twist op de traditionele keuken, inclusief enkele met Michelin-vermelding.

Typisch Thaise gerechten

Enkele klassiekers die u zeker moet proeven zijn pad thai (gebakken noedels met garnalen of kip), tom kha kai (kokos-kippensoep), som tam (papajasalade) en kaeng khiao wan (groene curry). Vaak geserveerd met geurige jasmijnrijst of kleefrijst, en altijd bereid met een royale dosis verse kruiden als koriander, citroengras, laos en basilicum.

Vegetarisch of vegan? Geen probleem

Thailand is verrassend toegankelijk voor vegetariërs en veganisten. Veel gerechten kunnen eenvoudig zonder vlees of vis bereid worden. In grotere steden zijn er zelfs compleet plantaardige restaurants met creatieve menukaarten.

Drinken in Thailand

Bij het eten drinkt men vaak water of een frisse cha yen (ijsthee met melk en suiker), maar ook tropische vruchtensappen en verse kokosnoten zijn geliefd. Bier (zoals Chang en Singha) wordt overal geschonken en in het noorden vindt u ook lokale rijstwijn of fruitlikeuren.

Kooklessen en food tours

Wilt u de geheimen van de Thaise keuken mee naar huis nemen? Overal in het land – van Bangkok tot Chiang Mai en Krabi – kunt u deelnemen aan kooklessen, vaak begonnen met een gezamenlijke marktbezoek. Een heerlijke manier om de cultuur écht te proeven.

Een ritueel van samen delen

Eten in Thailand is nooit enkel functioneel, het is een sociaal gebeuren. Maaltijden worden vaak gedeeld, met meerdere gerechten tegelijk op tafel. De mix van smaken, geuren en kleuren weerspiegelt niet alleen de diversiteit van het land, maar ook de gastvrije Thaise ziel.

Internationaal recept:

Thaise groene curry met groenten (Kaeng Khiao Wan)

Ingrediënten (voor 2 personen):

* 1 el groene currypasta (liefst Thais merk zoals Mae Ploy)

* 200 ml kokosmelk

* 1 el plantaardige olie

* 1 tl palmsuiker of bruine suiker

* 1 el vissaus (of sojasaus voor vega variant)

* 150 g tofu of kip, in blokjes

* 1 kleine aubergine, in stukjes

* 100 g sperziebonen, gehalveerd

* 1 rode paprika, in reepjes

* Een handje Thaise basilicumblaadjes (of gewone basilicum)

* Jasminerijst, voor erbij

Bereiding:

1. Verhit de olie in een wok of diepe pan. Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut tot het geurt.

2. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Roer de tofu of kip erdoor en laat 5 minuten zachtjes koken.

3. Voeg de aubergine, paprika en sperziebonen toe. Laat nog 8–10 minuten sudderen tot alles gaar is.

4. Breng op smaak met vissaus of sojasaus en de suiker. Roer vlak voor het serveren de basilicumblaadjes erdoor.

5. Serveer met jasmijnrijst en eventueel een partje limoen.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.