curry uit sri lanka

Eten & Drinken Sri Lanka

Eten & drinken in Sri Lanka

Kokos, kruiden en curry – de smaak van een eiland vol contrasten

Een keuken van vuur en finesse

De Sri Lankaanse keuken is robuust, geurig en intens van smaak. Elk gerecht vertelt een verhaal – van koninklijke tempelkost tot boerencurry, van strandeten tot streetfood. Kruiden zijn hier geen bijzaak, maar een hoofdrolspeler: kaneel, kruidnagel, mosterdzaad, fenegriek, chili, gember en currybladeren worden dagelijks gebruikt in rijke combinaties.

Rijst en curry – maar dan anders

Een typische maaltijd bestaat uit een berg rijst met daaromheen meerdere bijgerechten: een vlees- of viscurry, een aantal groentecurry’s, sambals, linzen en een chutney of pickle. Alles wordt tegelijk op tafel gezet, zodat je kunt proeven, mengen en balanceren. Elke regio en elk huishouden heeft zijn eigen variaties – van mild tot pittig, droog tot romig, zuur tot zoet.

Straateten met een glimlach

Op straat en bij treinstations vindt u overal versgebakken roti’s, gevulde pasteitjes, kokos-pannenkoekjes en kottu roti – gehakte broodreepjes gebakken met groenten, ei en specerijen op een zinderende metalen plaat. Ook geliefd: hoppers, kommetjes van rijstdeeg (vaak met een eitje erin) die knapperig worden gebakken en geserveerd met pittige sambal.

Fruit en versgeplukte smaak

Dankzij het tropisch klimaat groeit het fruit in overvloed. Mango, papaya, ananas, jackfruit, rambutan, passievrucht en bananen in alle soorten en maten – alles smaakt intens zoet en zonovergoten. Sappen en smoothies zijn overal verkrijgbaar.

Thee & arrack

Sri Lanka is een van de grootste theeproducenten ter wereld. In de hooglanden rond Nuwara Eliya en Ella kunt u plantages bezoeken en verse Ceylonthee proeven. Voor wie iets sterkers wil: arrack, een sterke drank gemaakt van kokosbloesemsap, is de nationale alcoholische drank.

---

Recept: Sri Lankaanse dal curry – comfortfood met pit en diepte

Romige linzenstoof met kokos en kruiden

Ingrediënten (voor 2–3 personen):

* 200 g rode linzen

* 1 ui, fijngesneden

* 1 tl mosterdzaad

* ½ tl kurkuma

* 1 tl komijn

* 1 kaneelstokje

* 1 gedroogde chili

* 6 currybladeren (optioneel)

* 200 ml kokosmelk

* zout naar smaak

* olie of ghee

Bereiding:

1. Spoel de linzen en kook ze in water tot ze gaar zijn (ca. 15 min).

2. Verhit olie in een pan, bak de mosterdzaadjes tot ze poppen. Voeg ui, specerijen, chili en currybladeren toe.

3. Voeg de gekookte linzen en kokosmelk toe, roer door en laat 10 min sudderen.

4. Serveer met rijst of roti.

Eenvoudig, troostend en vol smaak – een gerecht dat elke reiziger zich herinnert.

---

Vegetarische tip: Pol sambol (kokossambal)

Een pittige klassieker van geraspte kokos, limoensap, rode chili, ui en zout. Wordt koud gegeten, vaak bij rijst en curry of op brood. Fris, scherp en onweerstaanbaar.

Treasury Travel ~ Individuele reizen op maat

🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:

United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152

U boekt en betaalt aan United Travel.