De Cambodjaanse keuken – ook wel Khmer-keuken genoemd – is minder bekend dan die van buurlanden Thailand en Vietnam, maar minstens zo boeiend. Hier geen vurige chili of overdosis knoflook, maar juist een subtiele mix van zoet, zuur, zout en bitter, vaak met verse kruiden als citroengras, kaffir lime, galangal en munt. De gerechten zijn toegankelijk, geurig en zacht van smaak.
Rijst is het kloppende hart van elke maaltijd. Cambodjanen eten het bij het ontbijt, lunch en diner – vaak vergezeld van vis, groente, een licht gekruide curry of een stoofgerecht. Vis komt vaak uit het Tonlé Sap-meer of de Mekong, en wordt gegrild, gestoomd of verwerkt in pasta’s en sauzen. Een klassieke favoriet: fish amok – een milde curry gestoomd in bananenblad, vaak geserveerd met kokosrijst.
De straatstalletjes zijn een feest van geuren en kleuren. Denk aan gegrilde spiesjes, verse loempia’s, bananenpannenkoekjes, hartige noedelsoepen en zoete kokosdesserts. Cambodja heeft een sterke streetfoodcultuur, waarbij eenvoud hand in hand gaat met verfijning. Overal eet u vers, lokaal en met een glimlach.
Na moeilijke decennia is de Cambodjaanse eetcultuur in ere hersteld. Kookscholen, jonge chefs en sociale restaurants laten de culinaire rijkdom weer stralen – met respect voor traditie én ruimte voor vernieuwing.
In Cambodja drinkt men graag ijsthee met limoen, suikerrietdrank of kokoswater uit een vers geopende noot. Ook rijstwijn komt voor, al is bier (zoals Angkor of Cambodia) het populairste drankje bij de maaltijd.
---
* 250 g stevige witvis (bijv. tilapia of zeebaars)
* 200 ml kokosmelk
* 1 ei
* 1 el vissaus
* 1 el palmsuiker (of bruine suiker)
* 2 limoenblaadjes, fijngehakt
* 1 tl currypasta (bijv. amok of rode curry)
* optioneel: bananenblad om in te stomen
1. Snijd de vis in blokjes.
2. Meng kokosmelk, currypasta, ei, vissaus, suiker en limoenblad tot een romige saus.
3. Voeg de vis toe en laat 15 min marineren.
4. Stoom het mengsel 20–25 min in kommetjes of in bananenblad.
5. Serveer met witte rijst en eventueel wat koriander.
Romig, zacht kruidig en perfect in balans – een gerecht dat het hart van Cambodja weerspiegelt.
---
De populaire peperige roerbak ‘lok lak’ wordt normaal met rundvlees gemaakt, maar is ook heerlijk met tofu. Marineer blokjes tofu in sojasaus, zwarte peper en limoensap, en roerbak met ui en tomaat. Serveer met rijst en een gebakken ei.
🌍 Wilt u meer weten over een bestemming of heeft u specifieke reiswensen? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met u mee.
Neem contact met ons op
Treasury Travel brengt alle boekingen onder bij:
United Travel
ANVR: 5471
SGR: 3642
KvK: 55901152
U boekt en betaalt aan United Travel.