Praktische informatie Vietnam

Reisdocumenten
Voor Vietnam heeft u nodig:
•Een paspoort dat geldig is tot 6 maanden na vertrek uit Vietnam
•Een visum

Visum
Voor een bezoek aan Vietnam is een visum vereist. Dit visum kan Treasury Travel vooraf voor u regelen (minimaal 1 maand voor vertrek).

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Of kijk voor meer informatie op www.klmtravelclinic.nl.

Geldzaken
De munteenheid in Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). De Vietnamese Dong is onderverdeeld in tien hao of honderd xu. De onderverdelingen hao en xu zijn echter zo waardeloos geworden, dat ze niet meer gebruikt worden. De Dong wordt uitgegeven in munten van 200, 1000 en 5000 Dong en biljetten van 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 Dong.

Pinnen
Pinnen met een pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Vietnam in veel steden mogelijk. Buiten de steden kan het echter wel eens lastig zijn om geld te pinnen.

Credit Card
Credit Cards worden in Vietnam algemeen geaccepteerd in de steden en de plaatsen waar geregeld toeristen komen. Buiten deze plaatsen kan het nogal eens lastig zijn om met credit card te betalen.

Reischeques
Bij meeste banken en bij geautoriseerde wisselkantoren in de grotere steden in Vietnam kunt u travellercheques omwisselen. Buiten de grote steden is het bijna niet mogelijk om travellercheques in te wisselen. Het is dan ook aan te raden om voldoende contant geld in dong mee te nemen wanneer u naar het platte land gaat. Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van uw travelcheques te bewaren. In dit geval heeft u, indien u uw cheques kwijtraakt, de nummers van de cheques nog en kunt u via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld terugkrijgen.

Openingstijden
Over het algemeen zijn de banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:30 uur en van 13:00 uur tot 16:00 uur.

Fooien
In hotels en toeristische restaurants die in handen zijn van de overheid wordt meestal al 5% service charge bij de prijs opgeteld. Hier is het dan ook niet nodig om nog extra fooi te geven. In andere restaurants wordt het wel erg gewaardeerd wanneer u een fooi van ongeveer 10% van de rekening achter laat voor de bediening. Ook ingehuurde chauffeurs en gidsen verwachten een fooi van 2 a 3 US dollar per dag.

Taal
De officiële taal van Vietnam het Vietnamees, een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. Het Vietnamees is voor westerlingen moeilijk te volgen, gelukkig wordt in Vietnam “ons” alfabet gehanteerd waardoor de tekens makkelijk te lezen zijn. Binnen Vietnam wordt in de verschillende regio’s veel met dialecten gesproken en de meeste etnische minderheden spreken ieder hun eigen taal. In de grotere steden kunt u over het algemeen redelijk goed terecht met Engels en de oudere Vietnamees spreekt vaak nog wel wat Frans. Desondanks kan het handig zijn om een Vietnamees woordenboek mee te nemen.

Voltage
In Vietnam is de voltage 220 volt. U dient echter wel een wereldstekker mee te brengen.

Tijdsverschil Vietnam
Tijdens onze zomertijd is het 5 uur later dan in Nederland tijdens onze wintertijd 6 uur.

Beste reistijd
De beste reistijd is de lente (maart, april) en herfst (oktober, november) met temperaturen van 15-20 graden Celsius. In het zuiden blijft de temperatuur vrijwel het gehele jaar hetzelfde, ongeveer 25 tot 35 graden Celsius. De regenperiode is van augustus tot november.

Kleding
Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast moet u zich beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond erg af kan koelen. Zorg voor stevige wandelschoenen. Houdt u er rekening mee bij een bezoek aan de tempels u kleding aan te passen. Het wordt op prijs gesteld als u uw ledenmaten bedekt. Neem ook in acht dat Vietnam een land is dat nog niet zo lang gewend is aan toeristen, past uw kleding en gedrag uit respect voor de Vietnamese bevolking hier op aan.

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggen middel met DEET (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera

Ambassade van Vietnam
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
070 364 89 17 of 070 364 57 50

footer-image neem contact met ons op