Praktische informatie Japan

Reisdocumenten
Voor uw reis naar Japan heeft u nodig:
Een geldig Nederlands paspoort dat geldig is tot na terugkomst. Er is geen visum nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken
Het betaalmiddel is de Yen. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 120 Yen. Men kent munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 yen. De biljetten zijn 1000, 2.000, 5.000 en 10.000 yen.

Pinnen
In alle Japanse steden en op luchthavens kunt u makkelijk geld pinnen.

Credit Card
Creditcards worden in bijna alle hotels, ryokans, restaurants en grote warenhuizen geaccepteerd, maar vaak ook in kleinere winkels. Met name in gebieden waar veel toeristen komen (zoals bijv.de winkeltjes in Asakusa in Tokyo) worden credit cards geaccepteerd.

Reischeques
Travellercheques in dollars of yen kunnen in de meeste (grote) hotels nog gebruikt worden, maar niet in winkels. Het gebruik van travellercheques is echter een aflopende zaak. Ze kunnen wel ook nog steeds worden ingewisseld op de postkantoren in Japan.

Contant geld meenemen is ook goed mogelijk. Dit kan men altijd rustig bij zich dragen, Japan is zeer veilig. Zelfs grote bedragen kan men rustig bij zich dragen. Uit financiële overwegingen is het verstandiger om, vanwege de gunstiger koers in Japan, een klein bedrag aan Japanse yen mee te nemen (voor de eerste dagen) plus een groter bedrag in euro’s. Naast zoveel mogelijk gebruik van credit cards kunnen dan de euro’s naar behoefte bij banken (of hotels) in Japan worden omgewisseld. Natuurlijk zijn de ATM’s in postkantoren en sommige banken ook nog een optie om contant geld te krijgen.

Openingstijden
Banken zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag geopend van 9 tot 15 uur. Postkantoren van 9 tot 19 uur, ook van maandag t/m vrijdag maar sommige grote postkantoren zijn dagelijks geopend. Informeer ter plaatse want het wil wel eens afwijken.

Geldautomaten (ATM’s) zijn inmiddels wel goed beschikbaar in alle postkantoren en buitenlandse banken, zoals de Citibank. Deze accepteren ook buitenlandse credit cards en bankpassen, zoals Mastercard, Visa, Maestro, Cirrus en American Express. In de grote hoofdpostkantoren (Tokyo, Tokyo Shinjuku, Kyoto, Osaka) is deze service 24 uur per dag beschikbaar, maar weer niet op zondagavond en de avonden van nationale feestdagen. Een menu in de Engelse taal is beschikbaar.

In veel supermarkten (konbiki, afgeleid van het Engelse ‘convenience’ store), staan ook De ATM’s in de Seven Eleven winkels die sinds juli 2007 ook de buitenlandse passen accepteren, accepteerden tussen december 2009 en september 2010 geen Mastercard passen meer en geen passen met Cirrus en Meastro logo, maar per september 2010 is deze beperking weer opgegeven. Dat betekent dat het beste gepind kan worden bij de postkantoren, sommige banken, zoals de meeste Citibanken en bij 12.000 ATM’s van de Seven Bank, die geplaatst zijn in 7-Eleven supermarkten. Hier zijn ook menu’s in andere talen beschikbaar, waaronder het Engels.

Fooien
Het is in Japan ongebruikelijk om een fooi te geven en wordt soms als zeer beledigend ervaren. Wilt u dit toch doen, doe dan het geld eerst in een envelop.

Taal
De officiële taal is Japans maar tegenwoordig spreken Japanners zeer goed Engels. Op stations en in winkels kan men u over het algemeen zeer goed helpen in het Engels.

Voltage
De netspanning is 100 volt en 50 of 60 Herz cirkels. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen meestal niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos met 2 platte pennen (of een universele). Buiten de hotelkamers heb je ook een adapter nodig voor uw elektrische (normaal op 220 volt werkende) apparaten om over te schakelen van 220 naar 100 volt.

Tijdverschil Japan
Het is in Japan tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en in onze wintertijd 7 uur.

Beste reistijd
Beste reistijd zijn de herfst en de lente. De lente heeft koele en heldere dagen en de temperatuur is gemiddeld 16 graden. De herfst heeft frisse, heldere dagen en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 18 graden. Zomer is heet en vochtig en winter koud. De jaargetijden lopen ongeveer gelijk aan die bij ons in Nederland. De eerste aankondiging van de lente is de kersenbloesem. Eind maart/begin april trekt deze lust voor het oog als een golfbeweging van het zuiden door het land naar het noorden.

Kleding
De jaargetijden in Japan lijken wel wat op die in Nederland, u kunt daar de kleding op afstemmen. De zomers kunnen erg warm zijn en de winters koud. Afhankelijk van het jaargetijde is het dus handig om luchtige katoenen kleding mee te nemen of een dikke winterjas en een muts. Als u in de herfst gaat, vergeet u dan niet uw regenkleding mee te nemen. Stevige wandelschoenen komen altijd van pas. Voor de tempelbezoeken draagt u gepaste kleding, dat wil zeggen dat de schouders en knieën bedekt zijn. Vergeet u ook het typische Japanse gebruik niet om de schoenen uit te doen in tempels en sommige restaurants en woonhuizen.

Verzekeringen
Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met werelddekking, samengestelde reis dekking en medische dekking is daarom aan te raden. Informeer bij Treasury Travel naar de mogelijkheden.

Feestdagen
Japan kent 14 nationale feestdagen per jaar.
Feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen:

Nieuwjaarsdag 1 januari
National Foundation Day 11 februari
Groene Dag 29 april
Grondwet Dag 3 mei
Kinder Dag 5 mei
Marine Dag 20 juli
Ouderen Dag 15 september
Cultuur Dag 3 november
Arbeids Gedenk Dag 23 november
Keizer Geboorte Dag 23 december

Niet vergeten!
– Geldig paspoort
– Internationaal rijbewijs
– Kopie internationaal rijbewijs en kopie paspoort
– Vaccinatieboekje
– Zoutoplossing of diarreeremmers
– Antimuggenmiddel met DEET (vaak ter plaatse goedkoper te verkrijgen)
– Overhemd met lange mouwen tegen muggenbeten
– Fleece trui, licht in gewicht voor frisse avonden
– Katoenen, niet strak zittende kleding
– Afritsbroek
– Goede wandelschoenen of sandalen
– Paraplu en/of regenponcho
– Verloop- of wereldstekker
– Zonnebril en/of een pet
– Zonnebrandmiddel
– Reisgidsen/boeken/land en wegenkaarten
– Zaklantaarn
– Reiswekker
– Verrekijker
– Fototoestel/filmcamera


Ambassade van Japan
Tobias Asserlaan 2
2517 KC Den Haag
Tel: 070-3469544
Fax: 070-3106341
Email: japan.cultural@planet.nl
Website: www.nl.emb-japan.go.jp

footer-image neem contact met ons op