Klimaat India

India kent een zeer divers klimaat, waar de ligging en de grote verschillen in geografie de oorzaak van zijn. Zo kent India maar liefst zeven klimaatzones volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger. Het westen en noordwesten kennen gebieden met een woestijnklimaat (type BWh) of een steppeklimaat (type BSh). Het steppeklimaat komt ook voor in delen van het zuiden van het land. De berggebieden in het noorden en noordoosten van India hebben een gematigd Chinaklimaat (Cwb) overgaand in een hooggebergteklimaat (EH) in de hoogstgelegen gebieden van het Himalaya gebergte.

Het noorden en noordoosten (o.a. de provincies Uttar Pradesh, Bihar, delen van Madhya Pradesh, Assam, Jharkhand, delen van Chhattisgarh, Punjab, Manipur, Nagaland, Mizoram, Meghalaya en Tripura kennen een warm Chinaklimaat afgewisseld met een tropisch savanneklimaat (Aw). Grote delen van het zuiden en oosten kennen ook het tropische savanneklimaat. Langs de westkust is er echter sprake van een tropisch moessonklimaat (type Am), net als op de eilandengroepen Laccadiven (west India) en Andamanen & Nicobaren (ten oosten van het vasteland van India).

Vanwege de grote verschillen in klimaattypes en klimaatgegevens is het belangrijk om bij een eventuele reis naar India goed te kijken in welk seizoen dat je waar naartoe reist. In de periode mei t/m september naar het oosten van India reizen is vrijwel gegarandeerd te maken krijgen met veel regen en een aanzienlijke kans op overstromingen en andere ellende als gevolg van extreme neerslag. Zo is Cherrapunji in de provincie Meghalaya zelfs de op één na natste plek op aarde. Per jaar valt hier gemiddeld maar liefst 11.440 millimeter neerslag, waarvan de maanden juni en juli met ruim 2800 mm per maand veruit het natste zijn. Dat is per dag bijna honderd millimeter regen, wat nog meer is dan wat er in Nederland in de natste maanden per maand valt! Het op negen kilometer gelegen dorp Mawsynram is nog natter, met gemiddeld 11.872 millimeter per jaar is dit officieel de natste plek op aarde. Volgens het Guinness Book of Records heeft Mawsynram in het jaar 1985 maar liefst 26.000 millimeter regen moeten verwerken, waarmee dat veruit de grootste hoeveelheid neerslag ooit op een plek binnen één jaar is. De extreem hoge regenval, waar ook buurland Bangladesh mee te maken heeft, kent een combinatie van drie oorzaken. Allereerst is er de warme vochtige wind die in noordelijke richting vanuit de Golf van Bengalen het land optrekt. Ten tweede is er de ligging van het Khasigebergte dat een soort van muur vormt waardoor de depressies vanuit de Golf van Bengalen afgeremd worden en er grotere hoeveelheden regen kunnen vallen. Dagenlang heftige regenval is tijdens de moessonperiode in de zomermaanden geen uitzondering. De derde reden is dat tijdens de moesson een lifteffect ontstaat die de regen als het ware de heuvels optrekt. De temperatuurverschillen tegen de bergpassen aan zorgt ervoor dat de in de lucht aanwezige condens gemakkelijk omgezet naar regen.

footer-image neem contact met ons op