Praktische informatie India

Reisdocumenten
Voor India heeft u nodig:
• Een paspoort dat na terugkomst uit India nog minimaal 6 maanden geldig is
• Een visum, vooraf aan te vragen bij de ambassade in Brussel of Berlijn.
• Een kopie van uw ticket
• Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
• U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Visum
Als Nederlander of Belg kunt u uw visum-aanvraag indienen en betalen via de website van de Indiase overheid. Voor reizigers die aankomen op de volgende luchthavens kan er een E-visum worden aangevraagd: Delhi, Mumbai, Jaipur, Bangalore, Varanasi, Cochin, Chennai, Calcutta, Trivandrum, Goa, Hyderabad, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Lucknow en Trichy. Vertrek mag plaatsvinden vanaf iedere luchthaven in India.

Dit E-visum dient u zelf aan te vragen via https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Het visum kunt u aanvragen vanaf 30 dagen en tot tenminste 4 dagen voor vertrek. De kosten bedragen $ 60,00 per persoon en deze kosten kunt u voldoen per creditcard. Het visum is maximaal 30 dagen geldig vanaf de datum van aankomst in India.

U dient de volgende documenten te uploaden in uw visumaanvraag:
Een scan van een recente pasfoto met een witte achtergrond
Een scan van uw paspoort.
Let op: uw paspoort dient bij aankomst in India nog zes maanden geldig te zijn, met tenminste twee blanco pagina’s. Het E-visum wordt per e-mail naar u toe gestuurd en u dient dit document mee te nemen op reis. Bij aankomst in India worden de biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en gezichtsscan afgenomen.
Heeft u een multiple entry visum nodig of blijft u langer dan 30 dagen in India, dan dient u uw visum persoonlijk aan te vragen via een kantoor van BLS in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Reizigers woonachtig in België kunnen terecht bij het kantoor van BLS in Brussel. U bent namelijk verplicht om biometrische gegevens af te staan. Voor de kosten van een multiple entry visum of visum langer dan 30 dagen verwijzen wij u naar de website van BLS. Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Vertrekbelasting
Geen. Dit bedrag is reeds opgenomen in uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Gezondheid en vaccinaties
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de GGD http://www.ggdreisvaccinaties.nl/ of uw huisarts.

In dit land dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat u aanraden rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.
Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen.

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.

Geldzaken
De nationale munteenheid van India is de Rupee en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in diverse eenheden. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer u doorreist naar: Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka.

Contant geld en/of reischeques
Omdat pinnen niet altijd mogelijk is, raden wij u aan om een beperkt bedrag contant geld (bijvoorbeeld 100 dollars of euro’s) bij u te hebben.
U kunt de entreegelden en optionele excursies in dollars, euro’s en lokale valuta betalen. Ook hebben vele winkeltjes en restaurants vaak niet terug van Rs. 500. Let op: Zorgt u ervoor dat u nooit afhankelijk bent van één soort betaalmiddel. Zo kunt u lastige en vervelende situaties voorkomen. Travellercheques zijn zeker niet meer nodig, omdat u op veel plaatsen kunt pinnen. Wilt u deze toch meenemen, dan in kleine (euro) coupures.

Bankpassen en creditcards
U kunt gebruik maken van een creditcard. (bijv. Visa of Mastercard)
De beste combinatie is: wat contant geld, een pinpas (met pincode!) en een creditcard (met pincode!). Informeer voor vertrek altijd even bij uw creditcardmaatschappij over de mogelijkheden van uw kaart.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. Treasury Travel kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Pinnen
Pinnen is op veel plaatsen mogelijk, maar pinautomaten zijn niet altijd werkzaam.
Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest.
Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of pinpas.
Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Openingstijden
Voor winkels gelden geen vaste openingstijden: ze zijn meestal open tussen 10.00 en 19.00 uur. Op Poya-dagen (volle maan) en nationale feestdagen kom je in de regel voor een gesloten deur te staan.

Religie
India was de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis. Ongeveer 83% van de bevolking is hindoe, 11% moslim (soennisme), 2% christelijk, 2% sikh en 1% boeddhistisch.

Fooien
Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India, ook wanneer u een foto wilt maken.
Met een beetje geld op zak kunt u een hoop gedaan krijgen. Houdt u er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee! In de kleinere en goedkopere restaurants kunt u volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op Rs 20 per stuks bagage, kruiers op Rs 10 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 20 per dag.

Taal
De tweede taal in India is Engels, u kunt op deze manier eenvoudig communiceren in India.

Voltage
Netspanning komt zowel 110/120 als 220/240 volt voor, maar wil nog wel eens variëren. In de meeste hotels kunt u de batterijen en accu’s probleemloos opladen. Soms heeft u een tweepolige of driepolige stekker nodig, een adapter is dus aan te raden.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later en tijdens onze wintertijd is het 4,5 uur later.

Beste reistijd
India is een groot land en heeft daardoor veel verschillen in klimaat. Een bezoek aan de bergen van Kahsmir, Himachal Pradesh en Uttar Pradesh kunt u het best brengen in de maanden maart t/m augustus. De voetheuvels van de Himalaya kunt u het best bezoeken tussen mei en september, terwijl de woestijn van Rajasthan het best te bereizen is van oktober t/m maart. Voor trektochten in de Himalaya kunt u het beste van april t/m november naar India toegaan. Van juni t/m september is de regenperiode in het zuidwesten en van midden oktober t/m december in het noordoosten.Er valt meer regen, maar het is niet onmogelijk om het land te bezoeken, de neerslag valt vaak ’s nachts en het regent zelden de hele dag. Het zuiden van India is het best te bereizen van september t/m maart. Houdt er rekening mee dat april, mei en juni de warmste maanden zijn. In het zuidwesten valt er van juni t/m september enkele regenvallen. In het noordoosten zijn er beduidend minder regenvallen, voornamelijk zijn deze er in het begin van november en december.

Telefoon & GSM
Neem van te voren contact op met uw provider om te kijken of u dekking heeft in India. Een andere oplossing zou zijn om een simlock vrij toestel mee te nemen en ter plaatse een simkaart te kopen.

Kleding
Het is raadzaam om in India het lichaam zoveel mogelijk te bedekken. Passende kleding beschermt je niet alleen tegen de zon en de warmte, maar getuigt ook van respect voor de cultuur. Het contact met de lokale bevolking verloopt een stuk prettiger als je je aan de lokale normen en waarden weet aan te passen. Voor vrouwen beschermt het ook tegen ongewenste aandacht: vrouwen met blote schouders, in korte broek of rok, worden in India soms als seksueel uitdagend gezien. In India is het dus beter om een lange broek of rok en een T-shirt of blouse met lange mouwen te dragen. Ook voor mannen geldt dat de schouders en bovenbenen (tot en met de knieën) beter bedekt kunnen zijn. Bedenk dat je bij heilige plaatsen en/of tempels er in ieder geval ‘netjes’ uit moet zien; soms gelden er nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn; soms moeten de vrouwen hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Daarom is het voor vrouwen aan te raden een ter plekke gekochte sari als omslagdoek altijd bij de hand te hebben. Comfortabele, lokale kleding is vrijwel in iedere plaats te koop. In de meeste hotels kun je je kleding laten wassen.

Verzekeringen
Het is erg belangrijk dat u goed verzekerd bent tijdens uw vakantieperiode, een goede reisverzekering met medische dekking is daarom aan te raden. Informeer bij Treasury Travel naar de mogelijkheden.

Reisgidsen en kaarten
Voor de mooiste reisgidsen, boeken en kaarten: www.reizenoppapier.nl

Veiligheid
Het criminaliteitscijfer is in India niet uitgesproken hoog. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. De Indiërs zijn op dit punt erg bedreven en in een onbedachtzaam ogenblik bent u van uw waardevolle bezittingen verlost.
Laat uw waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Ook is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar India af te reizen, dit vraagt zeker om problemen.

Voor alleen reizende dames is India een betrekkelijk veilig land en zeker in Zuid India zult u weinig problemen ervaren. In het noorden wonen veel moslims en hier moet u zeker niet raar opkijken als u ineens in de billen geknepen wordt. U doet er het beste aan om hier niet op te reageren, intense oogcontacten te vermijden en gespreksinitiatieven te negeren, want deze worden vaak als een invitatie opgevat. Let u verder goed op uw kleding.
Blote en gewaagde creaties zullen u zeker in de problemen brengen. Vrouwen hebben echter ook een aantal voordelen in India. Zo zijn er vaak speciale voorzieningen zoals aparte wachtkamers, rijtuigen in treinen en aparte rijen voor loketten en deze laatste zijn vaak aanzienlijk korter.


Ambassade van India
Buitenrustweg 2
2517 KD ’s-Gravenhage
Tel: 070-3469771
Fax: 070-3617072

Nederlandse Ambassade
6/50F, Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi-110021
Tel.: 00-91-11-6884951/52/53/54
Fax: 00-91-11-6884956

Visumburo Indian Visa Service
Laan van meerdervoort 70
2517 AN Den Haag
Tel: 070-315 0205
Fax: 070-365 9230
E-mail: info@indiavisaservice.nl
Web: www.indianvisaservice.nl

footer-image neem contact met ons op