Praktische informatie

Nepal algemene informatie

NAMASTÉ
Nepal is een prachtland dat wij bij het eerste bezoek direct in ons hart hebben gesloten. Een land dat wel wat kanttekeningen heeft. Het is een arm land, de sporen van de aardbeving in 2015 zijn nog op veel plaatsen te zien, (squat)toiletten buiten de hotels zijn vaak verre van schoon – tip: houdt een toiletpapier in je rugzak. Maar…als je hier doorheen kunt kijken en de schoonheid van de mensen en hun land kan voelen dan is Nepal meer dan de moeite waard om één of meerdere malen te bezoeken. Een ieder die je in Nepal tegenkomt zal je begroeten met een welgemeende glimlach en Namasté. Een groet waarbij de handpalmen voor de borst tegen elkaar gedrukt worden en een licht buiging met het hoofd. Een prachtige groet die over en weer respect betuigd.

BAGAGE
Tijdens een rondreis zonder trekking kan er gemakkelijk met een koffer gereisd worden. Mocht je een meerdaagse trekking maken dan is licht gewicht reizen met een rugzak sterk aanbevolen. Er gaan sherpa’s mee om te dragen en voor hen is een rugzak beter te doen dan een harde koffer.

ELEKTRICITEIT
In Nepal maakt men gebruik van spanning van 220 volt. Er komen regelmatig stroomstoringen voor en je doet er daarom goed aan om in ieder geval een zaklamp mee te nemen en een opgeladen powerbank. In veel gevallen is een wereldstekker nodig.

ETEN EN DRINKEN
Het eten in Nepal is enorm goed. Ze kennen een zeer smakelijke keuken die beïnvloed wordt door de omliggende landen. De gerechten zijn kruidig en vaak pittig. De Nepali zelf eten 3x per dag Dal Bhat, een schaal met kleine kommetjes verschillende gerechtjes zoals linzen (Dal), groentecurry, rijst en soms kip of buffelvlees. De koe is heilig en wordt in Nepal niet gegeten. Op de meeste menukaarten zijn ook gerechten te vinden zoals Italiaans, Chinees, Mexicaans.
Er wordt veel thee gedronken in Nepal, met name Massalla thee. Een kruidige thee met veel melk. Koffie is niet het sterkste punt van de Nepalezen, ze drinken dit zelf zelden.
Water raden wij ten af uit kranen te drinken. Het beste is om voor een klein bedrag flessenwater te kopen, ook om je tanden te poetsen – kijk of de dop nog verzegeld is. Wees ook voorzichtig met rauwe groente en ongeschild fruit (schil deze altijd zelf). De hygiënein Nepal is over het algemeen goed, alleen bij de stalletjes op straat blijft het een risico.

FOTOGRAFEREN
Nepal is een land waar je camera weinig tot geen rust zal krijgen. Overal is hét perfecte plaatje te schieten. Houdt er rekening mee als je mensen wilt fotograferen dat je dit met respect doet, vraag of ze het goed vinden. Sommige zullen geld vragen, bepaal zelf vooraf of je dit wilt. In sommige gevallen is het niet toegestaan foto’s te maken zoals van vliegvelden en militaire objecten. Ook in sommige gevallen mogen heilige dieren of mensen zoals de levende godin Kumari. Respecteer dit te allen tijde.

GELD EN VALUTA
De nationale munteenheid van Nepal is de Nepaleese Rupee en deze is verdeeld in 100 paisa. Er is een hele berg biljetten die dit bedrag weer onderverdelen. Zo zijn er biljetten van Rps. 1 tot 500 en 1.000. Muntjes zijn er in diverse waarden.

Valuta omrekenen

BANKENPASSEN EN CREDITCARDS
Bankpassen met “wereld” activatie en met name Visa en Mastercards worden in Nepal veelal geaccepteerd in grotere winkels, restaurants en hotels. ATM machines zijn er in overvloed, echter kan het soms een speurtocht zijn om een ATM te vinden die het doet. Neem voor de zekerheid ook Euro’s en/of US dollars mee zodat je niet helemaal zonder geld komt te zitten. Cash geld is eenvoudig om te wisselen bij vele geldwisselkantoortjes ter plaatse, de koersen staan aangegeven. Houdt ten alle tijden je creditcard/bankpas in de gaten en accepteer geen hulp van vreemden bij de automaten. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kun je veel problemen voorkomen. Sommige hotels zullen een borg vragen bij inchecken. Hiervan worden maaltijden en drankjes gedurende het verblijf afgehouden. Het restant wordt uiteraard weer terugbetaald.

KLEDING
Wij vragen je uit respect voor de bevolking rekening te houden met de kleding die je draagt. Voor de vrouwen geldt dat de schouder en knieën bedekt zijn, zeker als je een tempel of andere heilige plaats bezoekt. Het kan dan voorkomen dat de vrouw gevraagd wordt hun hoofd te bedekken. Tip: neem altijd een lichte omslagdoek in je rugzak mee. Ook voor de mannen geldt dat ze niet te schaars gekleed gaan, dus echte korte broeken en mouwloze hemden worden niet op prijs gesteld.

Nepal is een land met veel hoogteverschillen, neem daarom naast luchtige kleding ook altijd een warm vest of fleece trui mee. Mocht je dit vergeten; op bijna iedere hoek van de straat worden truien, mutsen en sjaals verkocht tegen zeer lage prijzen.

TREKKINGS
In Nepal is het altijd gebruikelijk geweest – en in veel gevallen nog – om vele kilometers van A naar B te lopen. Hierdoor zijn er overal wandelpaden – trails – ontstaan die nog dagelijks gebruikt worden. Voor de trekkings maken wij hier dankbaar gebruik van. Het is een onbeschrijfelijk gevoel om over paadjes te lopen die al eeuwenoud zijn. Je zult regelmatig lokale bewoners tegenkomen, houdt daarom rekening met hun normen en waarden, ook wat je kleding betreft; geen korte rokken of broeken voor dames, geen ontbloot bovenlichaam bij heren. Een must is een goede zonnebril en bescherming tegen de zon.
Bij kortere trekkings in het warme seizoen of met weinig hoogteverschil, dan zijn T-shirts zeker aan te raden. Maar ook hier geldt dat het in de avonduren kouder kan zijn en is een warm fleece jack – winddicht/waterafstotend – een aanrader. Zorg ook zeker voor goede comfortabele wandelschoenen met een goede zool die ook bij vochtige ondergrond nog voldoende grip heeft.
De beste periode voor trekkings is van oktober tot mei, in het droge seizoen. Mocht je afval hebben, neem dit mee in je rugzak en gooi het niet onderweg weg. De dagen zijn vaak pittig – met name door het hoogteverschil – en de dag begint vaak al vroeg en eindigen ook weer vroeg om tijdig te gaan slapen.

VACCINATIES EN HOOGTEZIEKTE
Voor de actuele vaccinaties verwijzen we je naar de GGD, huisarts of bijvoorbeeld Vaccinatie op reis. Zij zijn gespecialiseerd en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De kans op hoogteziekte in Nepal is aanwezig. Neem daarom vooraf al maatregelen om dit te voorkomen. De belangrijkste tip: luister naar je lichaam. Negeer je klachten niet omdat serieuze hoogteziekte zelfs dodelijk kan zijn. Neem rust om je lichaam te laten wennen aan deze ongebruikelijke situatie en voorkom uitdroging en drink veel. Neem ook O.R.S. mee.
Voor meer correcte informatie; Vaccinatie op reis/hoogteziekte

SOUVENIRS
Nepal is voor wie van winkelen houdt een walhalla. Overal zijn winkeltjes met mooie souvenirs zoals (wollen) kleding, maskers, beelden en prachtige kasjmier omslagdoeken. Afdingen is gebruikelijk in Nepal tenzij er een bordje “fixed prices” bij de deur staat. Begin met onderhandelen om de helft te bieden wat er gevraagd wordt om uiteindelijk ergens halverwege uit te komen. Erger je hier niet aan, het is een spel waarbij je veel plezier kunt hebben en alle partijen uiteindelijk tevreden afscheid nemen, het hoort er nu eenmaal bij in Nepal. Houdt wel rekening met de maximale aantal kilo’s die je mee mag nemen in je koffer. Overgewicht is in veel gevallen prijzig en maken de spullen dan weer onnodig duur. Antiek mag nooit het land verlaten.
Meer informatie op de pagina van de Douane.

INTERNET EN TELEFOON
In de meeste hotels en zelfs op de meeste uithoeken van Nepal is internetverbinding, niet altijd even snel en goed. In de meeste gevallen is er gratis wifi in hotels, restaurants en cafés.

Mobiel telefoneren is duur. Vraag je provider naar de mogelijkheden en kosten. Het is ook mogelijk om een Nepalees simkaartje bij aankomst te kopen voor de binnenlandse en inkomende gesprekken. Geef het nummer wel door aan de thuisblijvers.

TIJDVERSCHIL
Gedurende onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland en België. In de zomertijd bedraagt het verschil 3 uur en 45 minuten.

TIPS EN FOOIEN
Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Nepal. Vaak zijn diegenen die werkzaam zijn in de toeristische sector volledig afhankelijk van de fooien. Zij ontvangen een zeer laag basis inkomen en hopen dit aan te kunnen vullen met fooien. Wees gul maar geef naar wat goed voelt.

De lokale chauffeur en gids verwachten, afhankelijk van de kwaliteit, een fooi van ongeveer 1 à 2 euro per dag, bellboys rekenen op Rs 2 per stuk bagage, kruiers op Rs 1 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 2 per dag. Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, want de ritprijs wordt namelijk van tevoren afgesproken.

PASPOORT EN VISA
Bij terugkomst uit Nepal dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Het kan voorkomen dat de geldigheidsduur op een bestemming korter is en vaak gebeurd het dat een overheid dit aanpast naar de 6 maanden. Beter deze periode in acht te nemen dan geweigerd te worden bij aankomst.
Een visum is verplicht en wij adviseren dit vooraf in Nederland of België al aan te vragen en in ontvangst te nemen. Dit voorkomt lange wachtrijen bij aankomst in Nepal.
Visum aanvraag in Nederland
Visum aanvraag in België

Als je een trekking gaat maken heb je een trekking permit nodig, dit wordt door onze vertegenwoordiger ter plaatse voor je geregeld en is inclusief in je reissom – mits de trekking in de reis is opgenomen. 2 Recente pasfoto’s zijn nodig.
Kinderen hebben ten alle tijden een eigen paspoort nodig. Sinds 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

In alle gevallen geldt dat Treasury Travel niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten zijn voor rekening van de reiziger.

NUTTIGE ADRESSEN

Ambassade van Nepal
Avenue W. Churchill 68
B-1180 Brussel (België)
Tel: 0032 2 346 26 58
Fax: 00 32 2 344 13 61
E-mail: embn@skynet.be
Website: www.nepalembassybrussels.be

Consulaat-Generaal van Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: (020) 624 15 30
Fax: (020) 624 61 73
E-mail: consulgeneral@nepal.nl
Website: www.nepal.nl

Nederlandse Ambassade in Nepal
Jawalakhel (schuin tegenover Central Zoo),
Lalitpur, Patan
Kathmandu, Nepal
P.O Box 1966
Tel: (00977) 1 5523444
Fax: (00977) 1 5523296
E-mail: consulate@nlconsulate.org.np

footer-image neem contact met ons op